Efter igår kände jag enorm tacksamhet att få dela tisdagskvällarna med er. Jag tycker ni är så generösa med era upplevelser, tankar och frågor. Det är sååå roligt att få höra er berätta om egna framsteg som ni ser och vad som är viktigt för er just nu. Så tack för att ni går denna kurs!

Vi gick igenom Problemlösningsmodellen när Barnet ”Äger” problemet och då är vår roll att stödja.

Den aktiva kommunikationen som vi kan använda då börjar med 1. Lyssna aktivt och jag tänkte skriva lite mer om det här:

Vad innebär det att lyssna aktivt (och med nyfikenhet)?
Att lyssna aktivt innebär mer än att höra orden. Det är att lyssna med både öron och ögon – att lyssna efter tempo, kroppsspråk, ordval m.m. Det är att vara helt nollställd med vår egen agenda och med vår egen förutfattade mening. Det är som att lyssna med acceptans och tillit – att lyssna med hjärtat!

När vi lyssnar för att förstå den andres perspektiv och kan göra det icke-dömande då kan den den andre personen känna tillit och berätta mer fritt.

Ni kan läsa mer om detta och om de andra stegen i Aktiv kommunikation i boken. Ni kommer också att se likheter med de steg från NVC som jag presenterade.

Lycka till med lyssnandet och att reflektera över både er egen och övriga familjemedlemmars kommunikation till nästa gång vi ses.

Nästa gång vi ses är tisdag 12 maj och sedan sista gången vi ses är 26/5! 

KRAM Linda